The Chicago Athenaeum BACK TO HOMEPAGE > Sign up for e-news
Green Good Design
Zhongzhou Holdings Finance Center | Shenzhen, China | 2015
Zhongzhou Holdings Finance Center | Shenzhen, China | 2015


Architects: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture Chicago
Architect of Record: Beijing Institute of Architectural Design
Client: Shenzhen Xiangjiang Real Estate Co., Ltd.
Structural Engineer: Beijing Institute of Architectural Design
MEP Engineers: Beijing Institute of Architectural Design
Main Contractor: China Railway Construction Engineering Group
Photographers: Shu He Studio


This mixed-use complex located in Shenzhen’s Nanshan Culture District, consists of a multi- purpose podium, a 300-meter office and hotel tower, and a related 160-meter residential tower.

The design achieves balance and harmony for the building’s tenants, inhabitants, and users.

The simple form and fluid skin of the tower is sleek and modern, presenting a dynamic image for the district and Shenzhen at large.

The design demonstrates a highly-refined collection of multi-purpose, performance-based solutions and coincidental aesthetic discoveries that were built and will be maintained on a modest budget.

Early in the design process, a series of solar studies were completed to establish the performance of the design as a base-case scenario to improve the towers’ energy performance and user comfort levels.

The studies included incident (direct) solar heat gain analysis, diffuse (indirect) solar heat gain analysis, daylighting analysis, radiance analysis, wind pressure mapping, view analysis, and social and program mapping.

The resulting shape is a gently curving façade that helps light to be distributed evenly throughout the interior, increasing daylighting while minimizing solar gain.

This bowed façade improves the distribution of daylight over a standard flat façade.

A vertical notch at the corners of the buildings act as a visual break between façades.

These breaks also add an experiential bonus to the corner offices and units, which differentiates it from the rest of the floor space.

In order to further optimize daylighting and visual comfort for users, horizontal louvers were positioned to redirect light into the spaces while reducing excessive light levels near the glass.

The louver is deepest near the center of the façade where the contrasts are greatest. The louver tapers to a minimal dimension towards the corners where daylighting needs and contrast mitigation are lowest.

The louvers also significantly shade the exterior walls. A frit is introduced to the non-vision glass panels to compensate where the louvers taper toward the corners.

Throughout the development, the density of the louvers changes according to program type. For example, the residential and hotel units have the lowest density of louvers, while the podium has the highest density.

The interior of each of the buildings is equally significant.

Atria of various sizes are situated throughout the complex, from double-height areas that create open common spaces for breakout meetings to the impressive 17-story hotel lobby.


zhongzhou

zhongzhou

BACK TO LIST
Green Good Design
The Chicago Athenaeum | 601 South Prospect Street
Galena, Illinois 61036, USA | Tel: 815/777-4444 | Fax: 815/777-2471
E-mail: curatorial@chicagoathenaeum.org