The Chicago Athenaeum BACK TO HOMEPAGE > Sign up for e-news
American Arch.
JOHN M. ROLL UNITED STATES COURTHOUSE - Ehrlich Architects
JOHN M. ROLL UNITED STATES COURTHOUSE - Yuma, Arizona, 2013

Architects: Ehrlich Architects
Architect in Charge: Charles Warner Oakley, FAIA
Design Team: Steven Ehrlich, FAIA, Patricia Rhee, AIA and Laura Hudson, AIA
Client: General Services Administration
General Contractor: Sundt Construction
Construction Manager: ABACUS
Structural Engineers: Caruso Turley Scott, Inc.
M/E/P Engineers: LSW Engineers Inc.
Civil Engineers: Psomas Inc.
Landscape Architects: Ten Eyck Landscape Architects
Photographers: Lawrence Anderson / ESTO


Project Description
 
Design innovations solve 21st century challenges in The John M. Roll Courthouse. The project’s goals include: safe, secure processing of mass immigration defendants; updating the American traditional courthouse; creation of an outdoor communal space, cohesive with the urban fabric of downtown Yuma; high performance and sustainability at low cost; design excellence within strict security mandates.
The Courthouse fulfills all these requirements, delivering high value within a design-build fast track schedule. The Courthouse’s grand design gesture is its canopy of photovoltaics, held up by a series of naturally weathering steel columns, which shades the entrance plaza. The principal façade is composed of flanking sandstone masses inset with a double-height glass lobby. The juxtaposition of stone and glass contrasts a magisterial sense of permanence with lightness and transparency, conveying the balance of precedent and openness in the American justice system.
 
The 60,000-square-foot building houses two courtrooms, judges’ chambers, jury rooms, U.S. Marshals facilities and district court and bankruptcy court services. To safely process the flow of hundreds of users with varying needs, separate circulation systems are delineated for defendants, court employees and the public. Oversize elevators transport large numbers of prisoners to the second floor main courtroom. High security needs, including fifty-foot setbacks for blast protection, have been creatively addressed through such features as concrete bollards and benches.
 
Known as “the sunniest place in the U.S.”, Yuma endures temperatures of 120 degrees in summer with 3 annual inches of rainfall. Pending LEED Gold certification, the Courthouse’s sustainability strategy integrates three principles into the design: harvesting the abundant solar energy on-site while minimizing energy usage; utilizing materials that save energy and money long term; and conserving water.
 
Effective passive solar methods include the use of light-colored Arizona sandstone and brick, which are durable and impart thermal mass. Deeply-inset windows on the east and west facades are protected by “living wall” sunscreen trellises with climbing vines that modulate sunlight. Solar thermal collectors provide more than 30% of hot water requirements. Energy-efficient equipment and light fixtures are designated throughout.
 
The Sonoran desert is woven into the landscaping at the entry plaza and perimeter with native drought-resistant plants. Yuma’s historic bridges are referenced by an entry procession of weathered steel bridges spanning a landscaped arroyo, a stone plinth and a series of staggered stone site walls. Water retention basins with a 29,000 cubic ft. capacity collect storm water in the arroyo, which percolates into the ground, keeping pollutants out of rivers. A drip system irrigates with maximum efficiency.
A strong advocate of the Courthouse, the Judge had served on the design-build selection jury. “The Southwestern flavor of this concept retains the dignity of a Federal Courthouse,” he wrote. “It is a great fit for the immediate area, particularly as positioned. The front entrance is prominent and inviting. The veranda shading is innovative and practical.”




BACK TO LIST
American Architecture
The Chicago Athenaeum | 601 South Prospect Street
Galena, Illinois 61036, USA | Tel: 815/777-4444 | Fax: 815/777-2471
E-mail: curatorial@chicagoathenaeum.org