The Chicago Athenaeum BACK TO HOMEPAGE > Sign up for e-news
American Arch.
MEYER RESIDENCE - Studio Luz Architects, Ltd
MEYER RESIDENCE - Boston, Massachusetts, 2014

Architects: Studio Luz Architects, Ltd.
Client: Withheld
General Contractor: Aedi Construction
Landscape Architects: C2 | Studio Landscape Architecture
Photographs: Courtesy of Studio Luz Architects. Ltd.


Project Description
 
The Meyer Residence is located on the periphery of the Woodbourne Historic area of Jamaica Plain. The neighborhood‘s planning is inspired by the garden city movement. Most recently, there have been a number of individual and city initiatives to make development within the neighborhood examples for energy efficient building strategies. One example is the Boston’s Positive (E+) Green Building Demonstration Program, developed to create more affordable energy positive homes in the city and encouraging the use of ecologically minded design strategies. The architects took on the challenge of designing a house that promotes environmental responsibility in building and leads by example by incorporating affordable energy efficient systems. Recently, within one block of the Meyer Street residence, four other homes have been developed with high performance and ecologically sensitive strategies. We see this project contributing to the long-term vitality of the neighborhood and city.
 
Developed on a vacant lot, and with close consultation with neighbors and community leaders, the architects sought to create a new home that was uniquely crafted to allow for a growing family to stay in the neighborhood.
 
Through modern design sensibilities and careful working of materials, the result is a home that nestles into a hillside and pulls the outside in. The house is Energy Star certified, utilizing high performance appliances, air tight construction, foam insulation that exceeds code, high performance glazing systems, mini-split heating and cooling, on-demand hot-water service, rain water management on site, as well a suite of ecologically sensitive finishes.
 
The building envelope; through a careful choreography of construction a custom vertical wood cladding, was made using panels that were pre-cut off-site and then clipped on to a rainscreen system in the field. The wood selected is IBAMA and SEMA certified IPE siding. The contractor for the project brought an expertise in green construction and worked creatively to coordinate all of the custom off-site fabrication using typical home building methods and materials.
 
On the interior, the central stair space is another example of the balance between performance and aesthetic affect. The stair performs both as a way to circulate through the house, but also as a large semi transparent light well, penetrating all levels of the house. The perforations in the stair treads and risers allow for air to circulate through the house with ease and create beautiful visual effects with sunlight and maintain visual connections. The use of the bent metal produced a very thin stair profile, eliminating expressed structural supports, adding a sense of levity.
Features of the home promote family living, including a central kitchen space that unites living and dining areas. Some others include bookshelves that have hidden work surfaces and shared closet areas to promote interaction among the family.
 
The windows allow for ample day lighting, with strategic apertures for southern light, and panoramic windows that frame the landscaped hillside. There is a garden view to the east framed by picture windows that allow the first rays of sunrise to dapple in through the trees.

american architecture awards 2015
american architecture awards 2015
american architecture awards 2015
BACK TO LIST
American Architecture
The Chicago Athenaeum | 601 South Prospect Street
Galena, Illinois 61036, USA | Tel: 815/777-4444 | Fax: 815/777-2471
E-mail: curatorial@chicagoathenaeum.org